We werken vanuit de kindnorm: als een kind zelfstandig, veilig en comfortabel op weg kan, dan is het waarschijnlijk ook goed voor andere weggebruikers die extra aandacht verdienen. Speelweefselplannen tonen daarbij hoe het moet en worden best aangevuld met zilveren lussen die extra aandacht geven aan senioren.
- Het voetgangersgebied wordt uitgebreid.
- Voetpaden worden 180 cm breed (minimaal 150 cm) en hebben 220 cm vrije hoogte zonder hindernissen. Dat is van groot belang voor mensen met kinderwagens, rollators, rolwagens en voor slecht zienden.
- Woonerven, tuinstraten en schoolstraten worden meer en meer de norm. Er werden de afgelopen legislatuur 25 extra woonerven aangelegd, dit breiden we nog uit. De eerste tuinstraat en schoolstraten zijn gerealiseerd, dit wordt het uitgangspunt.
- Pleinen en pleintjes hebben bovenal een verblijfsfunctie met ruimte voor evenementen.
- Het materiaalgebruik wordt afgestemd op comfort. Bestrating moet voor iedereen comfortabel bruikbaar zijn, zonder drempels; drempels zijn voor gemotoriseerd verkeer. Golvende voetpaden (bijv. aan autogarages) worden vermeden. Zitmeubilair heeft houten zittingen en rugleuningen.
- Bij werken is comfortabele en veilige voetgangersmobiliteit een uitgangspunt, met heldere signalisatie.
Voor stappers en trappers
- Conflictvrije kruispunten zijn essentieel voor de veiligheid van de actieve weggebruikers. Ze zijn steeds het uitgangspunt. Bij een conflictvrije regeling krijgen auto’s die afslaan niet op hetzelfde moment groen als de voetgangers en fietsers die rechtdoor gaan.
- Bij hoge intensiteiten van voetgangers is het wenselijk om trappers een goed alternatief aan te bieden. Zo komen er fietsassen ten noorden en ten zuiden van de Meir-as.
- Schoolstraten zorgen voor veilig bereikbare scholen en een gezondere leefomgeving bij de scholen.
Reacties
Aanmelden via
Facebook Twitter