De straat waar mensen wonen kan ook een stuk hun gezamenlijke tuin zijn.
- Bij een heraanleg van straten en pleinen promoten en ondersteunen we nu reeds de aanleg van geveltuinen en groenslingers. We nemen dit nog actiever op nu ook dat deel van “Stadsmakers” naar het district overkomt.
- Het moeilijkste deel van het aanleggen van een geveltuin nemen we op ons: we stellen een aannemer aan die zorgt voor het uitbreken van het stukje stoep en aanbrengen van teelaarde.
- Buurtbomen en buurtcontracten steunden we al, we zetten ook actief in op ontharding van openbaar domein, zie hoofdstuk 2.
- Waar het district voortuinen telt, zijn die vaak verhard geraakt doorheen de tijd, ook achtertuinen hebben dat lot ondergaan. We zetten een “operatie steenbreek” op en laten ons inspireren door operatiesteenbreek.nl.
- Als district ondersteunen en faciliteren we maximaal het initiatief van onze bewoners. Tegelijk nemen we de vergroening van straten en pleinen ook zelf ter harte: het aantal nieuwe bomen binnen openbaar domein hebben we stevig opgedreven, deze inspanningen blijven we leveren.
- We leggen de nadruk op duurzaam groen: ruime wortelruimte voor bomen, grondgebonden verticaal groen: klimmers tegen gevels, standplaatsgeschikte beplanting die geen irrigatie nodig heeft, groen dat voldoende heeft aan extensief onderhoud, …
- Plantsoenen werden voorzien van kleur en fleur en we wonnen er prijzen mee ("Groene Lente"): plantvakken MAS, Van Rijswijckplaats, Legrellelaan, ...
- Bloementorens, bloemenmanden en bloembakken vervangen we waar mogelijk door grondgebonden groen. Aan de vraag van veel inwoners voor kleur en fleur blijven we ondertussen tegemoet komen.
- We werken een eenvoudig systeem uit waarmee je het groen in je straat kan identificeren, dit geeft de kans om wat achtergrondinfo mee te geven en het kan educatief ingezet worden.
- Veel inwoners kopen een kerstboom met kluit, we stellen een kerstbomenweide ter beschikking waar ze hun boom kunnen laten overzomeren.
Reacties
Aanmelden via
Facebook Twitter