Het openbaar domein is bij uitstek een woon- en leefomgeving. De nadruk ligt nu echter veel te eenzijdig op (auto)mobiliteit. Een ommekeer in het denken is nodig: spelen, leven, cultuur beleven, ontmoeten, … als evidentie binnen het openbaar domein. Daarenboven is een fundamentele omslag nodig in de "modal split" waarbij we als district een belangrijke rol kunnen spelen.
Het STOP-principe is en blijft ons uitgangspunt. Dus prioriteit eerst naar Stappen, dan Trappen (fiets), vervolgens Openbaar vervoer en dan pas naar Personenwagens
Voetgangers en fietsers worden bij de (her)aanleg van straten en pleinen effectief als uitgangspunt genomen; de doorstroming van auto’s is daaraan ondergeschikt. Woonstraten en pleinen zijn in eerste instantie een plek om te wonen en te leven, de verkeersfunctie komt op de tweede plaats. Een straat wordt opgebouwd van de rand naar het midden toe: voetgangersvoorzieningen, ontharding, fietsen en fietsparkeren, … zijn een uitgangspunt en geen opvulling als er toevallig ruimte overblijft.
Daarenboven: een substantieel hoger aandeel voetgangers en fietsers levert minder vervuilde lucht op en creëert nog eens extra ruimte voor vergroening.
We ontwerpen de ruimte in ons district voor iedereen: mooi, gemakkelijk, functioneel en toegankelijk. Daarbij laten we ons inspireren door het Vlaams Expertisecentrum Toegankelijkheid.
Onze voorstellen
Meer hier over
Ga terug naar het overzicht van ons programma of bekijk onze andere programmapunten:
1. Wat zijn onze prioriteiten en hoe maakten we al het verschil?
2. Meer groen en water, minder stenen
5. Openbaar domein en mobiliteit op mensenmaat
6. Leve de mondige burger en de participatieve democratie
7. Cultuur voor iedereen en van onderop
9. Sport en recreatie verbinden
Reacties
Aanmelden via
Facebook Twitter