Het uitgangspunt bij ontwerp moet worden: we ontharden, punt, en enkel waar echt nodig verharden we. Bij verharden gaan we zoveel mogelijk uit van materiaal of opbouw die infiltratie toelaat. Dit vergt een fundamentele omslag bij ontwerpers, maar ook bij bewoners.
- Het hemelwaterplan, opgemaakt door Waterlink en Aquafin, focust sterk op ontharding om zo regenwater te infiltreren. Daarnaast wordt ook sterk ingezet op infiltratiebuffering van het regenwater ter plaatse in of onder het openbaar domein. In de Gasstraat passen we dit een eerste keer toe en dit wordt de standaard.
- Parkeervakken in herbruik kasseien worden sinds begin legislatuur aangelegd met waterdoorlatende voegen en een aantal parkeerterreinen wordt nu in grasdals uitgevoerd. In de Bredastraat wordt een deel van de overbreedte van de stoep vergroend en een deel in grasdals uitgevoerd. In de toekomst worden parkeervakken ook in grasdals aangelegd.
- Trambeddingen worden uiteraard in gras gelegd, zoals nu bij de Noorderlijn.
- Bomen brengen vochtigheid in de stadslucht, dat verkoelt. Dus bomen moeten groot kunnen worden wat een goede ruime ondergrondse standplaats vereist. En het vraagt ook aanvulling van het grondwater om de boom iets te geven om te verdampen. Bij vochtige periodes zorgen wortels ook voor betere infiltratie. Hetzelfde geldt voor ander hoog groen. Kort gazon is niet erg effectief maar dient natuurlijk voor recreatief gebruik. (Meer hierover in het hoofdstuk “groen en natuur”.)
- Op Den Oever en de Graanmarkt werden de straatkolken aangesloten op de ondergrondse ruimte voor de boomwortels, zo kan regen infiltreren. Dit wordt de norm in de toekomst.
- Herbruik van opgevangen hemelwater binnen het openbaar domein wordt gestimuleerd, bijvoorbeeld om geveltuinen van water te voorzien. Dit kan door particuliere initiatieven te stimuleren en door collectieve maatregelen te nemen.
Reacties
Aanmelden via
Facebook Twitter