18 feb 2019

District koppelt voorwaarden aan plannen voor Rubenshuis

Stad Antwerpen wil een belevingscentrum bouwen naast de tuin van het Rubenshuis. De stad legde een gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan voor aan het district Antwerpen. Groen districtsraadslid Anne Poppe vroeg garanties voor het behoud van de groenruimte. De districtsraad volgt haar daarin en koppelt voorwaarden aan de plannen voor het Rubenshuis.

Belevingscentrum

“Het is goed dat er een belevingscentrum wordt gebouwd naast het Rubenshuis met moderne faciliteiten, zoals een vestiaire en toiletten”, reageert Anne Poppe op de plannen van de stad. “Het Rubenshuis trekt ieder jaar tienduizenden bezoekers aan en tot op heden waren er zelfs geen degelijke sanitaire voorzieningen. Het museum verdient een moderne ontvangstruimte.”

Tegelijk waren de groenen in district Antwerpen niet bereid het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan zomaar goed te keuren. Ze wilden garanties dat de totale groene oppervlakte in de Rubenssite behouden bleef.

Garanties behoud groen

De stad voorzag in haar plannen de afbraak van een ander gebouw dat zich vlak achter de binnentuin naast het Rubenshuis bevindt, de Kolvenierssite. Daar wil de stad eveneens een nieuw gebouw inplannen. Daardoor zou de groene ruimte verkleinen. De stad suggereerde dan maar om het glazen paviljoen aan de Wapper af te breken. “Dat bood onvoldoende garanties dat de bebouwde oppervlakte niet toenam”, motiveert Anne Poppe. “Daarom gaf de districtsraad een positief advies voor de plannen van de stad voor de Rubenssite onder strikte voorwaarden. We willen dat de nieuwe bebouwing voor het belevingscentrum gecompenseerd wordt door een nieuwe ‘zone voor groen’ te voorzien waar nu de Kolvenierssite is.”

Op aangeven van de groenen, vroeg de districtsraad nog enkele garanties. Zo vindt Groen dat er in de latere nieuwbouw in de Kolveniersstraat geen horeca mag komen. “Er zijn voldoende horecazaken in de buurt waar bezoekers kunnen verpozen.”

Toekomstige heraanleg Wapper

Anne Poppe pleit tevens voor de afbraak van het glazen paviljoen aan de Wapper. “Dit paviljoen was hoe dan ook bedoeld als tijdelijke bouw”, weet het groen districtsraadslid.

“Door die glazen kubus af te breken heeft iedereen opnieuw vrij zicht op de prachtige historische gevel van het Rubenshuis. Bovendien krijg je zo meer ruimte. Zo kan je bij toekomstige heraanleg van de Wapper alle kanten uit kan. Het plein tussen de Meir en de Stadsschouwburg wordt momenteel ontsierd door het glazen paviljoen en de betonnen constructie verderop. Ik kan me voorstellen dat een toekomstig stadsbestuur af wil van die ruimtelijke wanorde en het plein wil verfraaien.”

Tot slot vraagt het district om de Rubenstuin zichtbaar te maken vanuit Hopland. De Rubenstuin is nu niet zichtbaar vanuit Hopland door een muur. Het district wil dat veranderen en de Rubenstuin vrij toegankelijk maken voor iedereen.

Constructieve samenwerking

Anne Poppe is tevreden met het advies van de districtsraad aan de stad. “Het Rubenshuis verdient moderne faciliteiten. Met de voorwaarden is ons advies zorgen we ervoor dat het Rubenshuis moderne faciliteiten krijgt, de Wapper verfraait en er geen groenruimte verloren gaat. We zullen dit dossier verder opvolgen en kijken uit naar een constructieve samenwerking met de stad om van dit ambitieus project een succes te maken!”

Reacties

Vennligst sjekk din e-post og klikk på lenken for å bekrefte din nye e-postadresse.