Zowat alle grote Antwerpse cultuurhuizen liggen in het district Antwerpen. Ook de individuele kunstenaars, de kunstenaarscollectieven en de culturele initiatieven zijn niet te tellen. Dus geen gebrek aan cultuurbeleving. Voor elk wat wils.
Het district Antwerpen, als centrum- en grootste district van de stad, heeft in al haar wijken in meerdere of mindere mate te kampen met een bevolking die gemiddeld lager scoort op inkomen, onderwijs, werk, en meer op migratie achtergrond en eenpersoonshuishoudens.
Als district zijn we bevoegd voor het lokaal cultuurbeleid. Hoe hebben we met ons cultuurbeleid ingespeeld op de specifieke noden, kansen en uitdagingen van ons district?
Iedereen, ongeacht leeftijd, sociale klasse en achtergrond moet in het district aan het culturele leven kunnen deelnemen. Wij zullen hen daarvoor alle kansen bieden.
Alle soorten cultuur zijn belangrijk. Van hoge over populaire tot alledaagse vormen. Van ingebed in wijken tot binnen de muren van de cultuurhuizen. Klassieke en nieuwe, experimentele vormen. Ze verdienen allemaal een plek binnen het lokaal cultuurbeleid.De bevolkingssamenstelling verandert. Dat slaat op de toenemende etnisch-culturele diversiteit, het groeiend aantal nieuwkomers , maar ook op vergrijzing en vergroening.
Het cultuurbeleid stond open en zal blijven open staan voor de veranderende realiteit en de verbreding van cultuurproductie en -aanbod, voor nieuwe vormen van verenigingsleven. Het district zal zich vooral toeleggen op het creëren van voorwaarden waarbinnen initiatieven zich kunnen ontwikkelen, eerder dan zelf initiatieven te nemen . Eerst facilitator, dan pas organisator.
Onze voorstellen
Meer hier over
Ga terug naar het overzicht van ons programma of bekijk onze andere programmapunten:
1. Wat zijn onze prioriteiten en hoe maakten we al het verschil?
2. Meer groen en water, minder stenen
5. Openbaar domein en mobiliteit op mensenmaat
6. Leve de mondige burger en de participatieve democratie
7. Cultuur voor iedereen en van onderop
9. Sport en recreatie verbinden
11. Wijkwerking en stadsmakers
Reacties
Aanmelden via
Facebook Twitter