Concrete acties wijkwerking

Binnen het districtsfonds ondersteunen we nu reeds een hele reeks evenementen in de wijken. Dit kan nu gecombineerd worden met de feestelijkheden en activiteiten op straatniveau die door Stadsmakers werden ondersteund. Zo kunnen we een coherent ondersteuningspakket aanbieden voor alles wat in het district aan evenementen en activiteiten wordt georganiseerd: van straatniveau tot evenementen voor een hele wijk.

  • Uit de Burgerbegroting is een nieuw subsidiereglement ontstaan dat kleine communicatiebudgetten voorziet voor wijkverenigingen. Dit wordt gebruikt door wijkverenigingen om hun activiteiten aan te kondigen en soms levert het een klein buurtkrantje op. Dit blijkt een nuttige aanvulling te zijn op de ondersteuning van de grotere wijkkranten die we ook aanbieden. We integreren deze reglementen om het zo eenvoudiger en overzichtelijker te maken.
  • Vanuit het district boden we al een subsidie voor vergroeningsinitiatieven aan. Bij de heraanleg van straten werd door het district ook de aanleg van geveltuinen aangeboden en gesubsidieerd. Ook vanuit Stadsmakers is er ondersteuning voor de aanleg van geveltuinen, onderhoud van buurtbomen en buurtcontracten (vaak vergroeningsinitiatieven). Dit alles integreren we tot een coherent ondersteuningspakket dat extra armslag geeft aan groenvoorziening.
  • De projecttoelagen vanuit Stadsmakers zijn bijzonder zinvol gebleken en maken het mogelijk om nieuwe initiatieven en werkmethodes uit te bouwen.
  • De burendag, de buurtboosts en de lentepoets zijn bij uitstek verbindende initiatieven. Het spreekt voor zich dat we er sterk op inzetten.
  • Vanuit de Burgerbegroting zijn er tijdelijke straatinitiatieven ontstaan van iets langere duur: toekomststraten en tuinstraten. Vanuit Stadsmakers worden dan weer de speelstraten ondersteund. Allemaal tonen ze aan dat de straat als plek om samen te leven, te spelen, te tuinieren, … de toekomst is en bij uitstek de plek is waar verbindende initiatieven ontstaan. Een blijvende inzet hierop is dan ook evident.

Reacties

Vennligst sjekk din e-post og klikk på lenken for å bekrefte din nye e-postadresse.